Linkovi

Umro papa Ivan Pavao Drugi


Papa Ivan Pavao Drugi, lider milijarde rimo-katolika širom svijeta više od 26 godina, umro je završavajući svoju vladavinu koja je pomogla pad Sovjetskog komunizma, tokom koje je puno putovao, i podržavajući crkvenu doktrinu.

Zvaničnici Vatikana su saopćili da je 84-ro godišnji papa umro u 21:37 sati po srednje-evropskom vremenu u svojim odajama u Vatikanu, dan nakon što su crkveni zvaničnici saopćili da je njegov krvotok zaustavljen zbog infekcije koja se proširila njegovim tijelom.

Izabran 1978, rodjen u Poljskoj, kao Karol Wojtyla, Ivan Pavao je bio prvi papa koji nije italijan u posljednjih 450 godina.

Predsjednik Bush, na vijest o smrti pape, u kratkom obraćanju ispred Bijele kuće je rekao da je svijet izgubio šampiona u borbi za ljudsku slobodu. Katolička crkva je izgubila svog pastira. Dobri božiji sluga ispunjen vjerom je pozvan kući, rekao je predsjednik Bush, koji je naredio da se zastava na Bijeloj kući, u znak žalosti, spusti na pola koplja.

Bivši predsjednik Bill Clinton je u svom saopćenju odao priznanje papinoj ulozi u obaranju komunizma, pozdravljajući ga kao zvijezdu vodilju za sve ljude.

Drugi bivši predsjednik Sjedinjenih Država, Jimmi Carter u posebnoj izjavi je sopćio da su on i njegova supruga Rosalynn duboko ožalošćeni smrću pape. Gospodin Carter je rekao da je Ivan Pavao bio duhovni lider, koji je naglašavao zajedničku munaost ljudi svih vjera.

XS
SM
MD
LG