Linkovi

Svjetska banka odobrila 17 miliona dolara pomoći BiH


Svjetska banka je jučer odobrila kredit od 17 miliona dolara za podsticaj projekata u oblasti zdravstvenog sektora u BiH. U isto vrijeme na čelu ove banke za razvoj koja pokriva 184 zemlje svijeta potvrdjen je izabranik predsjednika Busha, dosadašnji zamjenik ministra odbrane Sjedinjenih Država Paul Wolfowitz.

Za Paula Wolfowitza, koji je značajno učestvovao u planiranju rata u Iraku, biće ovo prvi mandat u trajanju od pet godina, koji započinje 1. juna. Dosadašnji predsjednik banke, James Wolfensohn napušta to mjesto sa istekom maja.

Misija banke je da se bori protiv siromaštva i unapredjuje standard života ljudi u zemljama u razvoju. Svjetska banka svake godine zemljama u razvoju dodjeli oko 20 milijardi dolara pomoći za različite projekte, uključujući izgradnju putova, škola i borbu protiv AIDS-a.

Dovodjenje na čelo gospodina Wolfowitza omogućava administraciji predsjednika Busha da stavi svoj pečat na banku koja širom svijeta zapošljava oko 10 hiljada ljudi.

Njegovo imenovanje je naišlo na protivljenje nekih medjunarodnih organizacija za pomoć i drugih grupa. Neki kritičari, uključujući ljude iz organizacija Mobilizacija za globalnu pravdu i Američka akcija za medjunarodnu pomoć, jučer su protestirali protiv njegovog izbora ispred sjedišta banke u Washingtonu. Kritičari gospodina Wolfowitza dovode u pitanje njegove kvalifikacije u oblasti ekonomskog razvoja izražavajući brigu da bi on mogao koristiti Svjetsku banku da pomogne američkim saveznicima u kažnjavanju neprijatelja.

Predsjednik Bush je iznenadio medjunarodnu zajednicu kada je 16. marta preporučio Paula Wolfowitza za taj posao, s obzirom da je zbog svoje tvrde linije u vanjskoj politici bio meta kritika kod kuće i u inostranstvu. Medjutim, dan uoči njegovog konačnog izbora u Washingtonu, u Briselu su ministri za razvoj i drugi zvaničnici zemalja EU rekli da nemaju primjedbi na nominaciju gospodina Wofowitza.

Za BiH, jučerašnji dan je posebno značajan zbog toga što je Svjetska banka odobrila 17 miliona dolara za podsticaj projekata u oblasti zdravstvenog sektora. U obrazloženju se uz ostalo navodi da je u BiH u 50 posto slučajeva smrt uzrokovana kardio-vaskularnim oboljenjima, i oko 20 posto oboljenjima od raka, te da je 160 srčanih udara i sličnih oboljenja na 100 hiljada stanovnika u BiH najviši procenat u jugoistočnoj Evropi.

Implementacija ovog projekta trajaće do 2010. godine. Svjetska banka je, inače, od 1996. godine BiH dodjelila milijardu i 100 miliona dolara kroz 51 projekat, a novi program Svjetske banke za pomoć BiH - CAS, će pribaviti izmedju 150 i 180 miliona dolara za podršku Srednjeročnoj strategiji razvoja u periodu 2005-2007. godine.


XS
SM
MD
LG