Linkovi

HDZ BiH traži ostavku visokog predstavnika


HDZ BiH je nakon kasno večeras završene sjednice Predsjedništva Stranke u Mostaru saopštila kako traži ostavku visokog predstavnika, Paddy Ashdowna, zbog grubog kršenja Evropske konvencije, Ustava i zakona BiH. Radi se o reagiranju HDZ-a na nedavnu odluku visokog predstavnika o smjeni člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića.

„Djelovanjem i najnovijim odlukama visokog predstavnika prouzrokovana je kriza u radu Predsjedništva BiH, te time dovedeno u pitanje funkcionisanje jedne od najviših ustavnih institucija BiH i otvorena mogućnost proširenja krize na sve nivoe vlasti“, saopštio je na pres-konferenciji nakon zasjedanja, predsjednik HDZ-a BiH, Bariša Čolak.

Predsjednik HDZ-a nije mogao reći ko će biti nasljednik Dragana Čovića u državnom Predsjedništvu.

Na sjednici hrvatske vlade premijer Ivo Sanader je izrazio zabrinutost zbog smjene Dragana Čovića sa mjesta člana Predsjedništva BiH. Istaknuvši da se Hrvatska ne želi miješati u unutarnja pitanja BiH, premijer Sanader je također kazao da ni na koji način ne želi prejudicirati pravni ishod optužnice protiv Čovića, ali da odluka o njegovoj smjeni može imati negativne političke konotacije i ugroziti ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kako je javila Slavica Lukić, ovo je prvi zvanični komentar hrvatskih zvaničnika na smjenu Dragana Čovića.

XS
SM
MD
LG