Linkovi

P. Ashdown najavio drugu fazu reforme policije u BiH


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je danas da će reforma policije ostati jedini uslov za otpočinje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ukoliko se nastavi ohrabrujući tok procesa saradnje sa Haškim sudom.

Gospodin Ashdown je na konferenciji za novinare u Sarajevu označio početak druge faze kampanje javnog informisanja o reformi policije, koja će trajati do početka maja i odnositi se, najvećim dijelom, na medijsku promociju reforme, kroz video spotove, radijske džinglove, novnske oglase, i javne postere.

Reforma policije je, uz suradnju sa Haškim Tribunalom, ključni uvjet za otpočinjanje
pregovora o Sporazumu o stabilizaiji i pridruživanju sa EU.

Sredinom maja, ponovno će se procjenjivati spremnost BiH, za otpočinjenje pomenutih pregovora. Ako ne uspijemo u tome, sve ostaje isto i BiH će biti crna rupa na Balkanu" – kaže Visoki predstavnik.

Prema njegovim riečima, ohrabruje što je proces ka punoj saradnji sa Tribunalom nastavljen prošle sedmice predajom generala Vinka Pandurevića, koji je peti optuženi za ratne zločine koji se u zadnja dva mjeseca dobrovoljno predao, nakon devet godina optstrukcije RS u saradnji sa Tribunalom u Hagu.

"Ovaj proces saradnje je možda počeo, ali se ne završava dok Radovan Karadźić i Ratko Mladić ne budu u Hagu" - izjavio je Ashdown.
On se nada da će ovaj pomak u saradnji sa Haškim sudom biti preporznat i na samitu NATO-a u trećoj sedmici aprila, iako su, kako je rekao, SAD skeptične u procjeni te saradnje.


XS
SM
MD
LG