Linkovi

Ljubomir Borovčanin stigao u pritvor Haškog tribunala


Ljubomir Borovčanin je danas stigao u pritvor Tribunala u haškoj četvrti Scheveningen, saopšteno je u Sudu.

Borovčanina haška optužnica tereti za ratne zločine, ukuljučujući i genocid počinjen nad Bošnjamcima Srebrenice, jula 1995. godine. Smatra ga direktno krivično odgovornim za saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti - istrebljenje, ubistva, progone, prisilno premještanje i nehumana djela, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tvrdi se da je Borovčanin, kao zapovjednik združenih snaga jedinica MUP-a RS, imao stvarnu kontrolu nad policijskim jedinicama rasporedjenim u vrijeme masakra na područjima Potočara, Sandića, Kravice i Zvornika, te da je, umjesto zaštite zarobljenih , dopustio pogubljenje više od 1.000 Bošnjaka uhvaćenih i pritvorenih na raznim mjestima u njegovoj zoni odgovornosti.

On je, zajedno sa drugim starješinama i jedinicama snaga bosanskih Srba, navodi se, bio član i svjestan učesnik udružnog zločinačkog poduhvata, čiji je jedan od glavnih planera i izvršitelja bio Ratko Mladić, a kojem je cilj bio: žene i djecu prisilno premjestiti iz srebreničke enklave, te zarobiti, zatočiti, po prijekom postupku pogubiti i ukopati hiljade muškaraca i mladića, starih od 16 do 60 godina, u periodu od 12. do 19. jula 1995. godine. Rezultat toga je smrt više od 7000 Bošnjaka srebreničkog kraja.

Vrijeme prvog pojavljivanja Ljubomira Borovčanina pred haškim sudijama biće naknadno utvrdjeno, ali se očekuje da će optuženi tu priliku da se izjasni o tvrdnjama tužitelja, dobiti već tokom naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG