Linkovi

Izložba portreta poginulih američkih vojnika


Na novoj umjetničkoj izložbi koja je nedavno otvorena izloženo je oko hiljadu 300 portreta u čast više od hiljadu i 600 američkih vojnika, muškaraca i žena, poginulih u Iraku i Afganistanu. Izložba je postavljena na Nacionalnom groblju u Arlingtonu u Washingtonu gdje je sahranjeno na hiljade osoba koji su služili u američkoj vojsci.

Mnogi od izloženih portreta naslikani po uzoru na fotografije. Izložbu pod nazivom ”Lica palih,” osim brojnih običnih posjetilaca, razgledali su - a biće tako i narednihdana - i najbiliži članovi porodica i prijatelji poginulih vojnika


Nismo ih zaboravili i zahvalan smo zbog toga, kaže otac jednog od poginulih vojnika.

Ovo je portret Mendeza, podoficir 3. klase. Svi ga zvali doktor. Poginuo je spašavajući život drugome.

Na spomeniku palim vojnicima u Vijetnamu su imena 11 mojih prijatelja. Nikada nisam ni pomislio da će se portret i ime mog sina naći na zidu poput ovoga, kaže drugi otac palog američkog vojnika.

Sve osobe čiji su portreti izloženi imali su vlastiti životni put, imali roditelje, slavili rođendane... imali prijatelje, komšije. Mnogi od njih nisu se stigli zaljubiti. Nikada nisu uspjeli osjetiti radost koju djeca donose, da im djeca završe školu. Propustili su mnogo, mnogo toga, pa i ono najdragocjenije.

Organizatori izložbe Lica palih se nadaju da će biti postavljena i drugim gradovima Amerike. Namjera umjetnika koji su naslikali portrete je da na kraju portrete poklone porodicama palih vojnika.

XS
SM
MD
LG