Linkovi

Demokratski pokret na Kubi


Prije dvije godine komunistički režim kubanskog diktatora Fidela Castra uhapsio je preko stotinu ljudi. Na kolektivnom sudjenju 75 njih osudjeno je na zatvorske kazne u rasponu od 6 do 28 godina. Svi koji su zatvoreni zalagali su se za demokratiju. Njihov jedini zločin bio je taj što su zahtijevali osnovna prava za kubanski narod.

Mnogi od zatvorenih bili su pristalice nenasilnog Varela projekta, pokreta za održavanje referenduma o reformi sistema vlasti na Kubi.

Dvadeset i pet hiljada Kubanaca potpisalo je dvije peticije u znak podrške referendumu. Peticije su dostavljene kubanskoj skupštini, ali su ignorisane. Na suprot, tome Castrov režim počeo je proganjati one koji su bili uključeni u demokratski pokret.

Hector Palacious i Oscar Ellas su osuđeni na zatvorske kazne od po 25 godina, Paul Rivero i Marta Beatriz Roque na po 20 godina. U augustu 20004.god. kubanske vlasti su zatvorile Nivalda Diaza Casatella, još jednog od lidera Varela projekta. Prije nego što je oslobođen, oduzeta mu je sva imovina.

Glasnogovornik američkog State departmenta Adam Erely rekao je da Castrov režim od 1959. godine odbija da dozvoli bilo kakvu vrstu političkih sloboda ili da prizna osnovna prava kubanskim građanima.

”Sjedinjene države i druge članice međunarodne zajednice neće dozvoliti da budu zaboravljeni odvažni Kubanci koji se bore za osnovne elemente ljudskih prava, niti će dozvoliti da hrabri koraci za odbranu slobode budu uzaludni.“

“Kubanski narod”, takođe je istakao je glasnogovornik State Departmenta ”zaslužuje vladu koja je za demokratiju i puno priznavanje ljudskih prava.”

XS
SM
MD
LG