Linkovi

Ilegalni ulasci u SAD i terorizam


Ilegalni ulasci u Sjedinjene Države su svakodnevna pojava, kao i nastojanja američkih vlasti da to spriječe. Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. pojačana kontrola granica je dobila i novu sigurnosnu dimenziju. Medjutim, ilegalci se ne smiruju, i nalaze bezbrojne načine ilegalnog ulaska u Ameriku.

Uglavnom su to ljudi u potrazi za boljim životom, za Amerikom - obećanom zemljom, i da bi do nje stigli pristaju i na ovakav prijevoz.

Krijumčari koriste brojne načine da bi ilegalce doveli u Ameriku, kao što se vidi na ovim snimcima koje je medijima ustupilo Ministarstvo unutarnje sigurnosti, iz kojeg kažu da to što se vidi nije ništa neuobičajeno i da se slični pokušaji, kao ovi snimljeni u oktobru prošle godine, dešavaju svakodnevno.

Granični prijelaz u Kaliforniji, San Ysidro je medju najprometnijim u zemlji i krijumčari ga koriste ne samo za krijumčarenje ljudi, nego još češće za krijumčarenje droga.

Da bi pojačali, već pojačanu, kontrolu jučer je saopćeno da će se, recimo, za kontrolu 370 milja duge granice Arizone sa Mexicom u taj region rasporediti dodatnih 500 agenata. Više od polovine ilegalnih imigranata uhapšenih u Sjedinjenim Državama od strane graničnih patrola prešli su preko granice u Arizoni. Vlasti se plaše da na isti način u zemlju mogu ući teroristi.

Saopštenje o rasporedjivanju dodatnih 500 agenata došlo je u isto vrijeme kada je armija gradjana dobrovoljaca, u akciji nazvanoj Minutemen Project, započela mjesec dana dugo nadgledanje granica, jer kažu da vlast ne čini dovoljno.

XS
SM
MD
LG