Linkovi

Umrla Terri Schiavo, teško oboljela žena koja je podjelila američku javnost


Glasnogovornik porodice Terri Schiavo je saopćio da je ova žena koja od 1990. godine živi sa velikim oštećenjima mozga, umrla danas u ustanovi za smještaj teško oboljelih na Floridi, 13 dana nakon što je odstarnjena cijev kroz koju je primala hranu.

Njena smrt je usljedila dan nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država i federalni sud za žalbe odbio posljednji zahtijev porodice da se cijev za hranu ponovo vrati.

Lječnici kažu da je gospodja Schiavo, koja je danas umrla u 41 godini života, već 15 godina u stalnom vegetativnom stanju nakon srčanog udara kojeg je pretrpjela 1990. godine. Njen muž, kao njen zakonski staratelj, je insitirao na tome da ona nije željela da da je vještački održavaju u životu u takvom stanju, dok se porodica borila za njen život tvrdeći da ima izgleda za njen oporavak.

Sudovi su, i nakon intervencija Kongresa, i guvernera Floride da se ishrana Tarri Schiavo nastavi, stali na stranu njenog muža odlukom da se ona prestane vještački hraniti, a tim i održavati u daljem vegetativnom stanju.

Slučaj je podjelio američku javnost, koja se velikom većinom protiv mješanja vlasti u privatni život, te pokrenuo rasprave o pravu na smrt.


XS
SM
MD
LG