Linkovi

P. Ashdown u Banja Luci: Bitka protiv kriminala kroz reformu policije


Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Paddy Ashdown poručio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka da će Bosna i Hercegovina izgubiti bitku protiv kriminalaca ukoliko se ne sprovede policijska reforma. On je saopštio da razgovori o reformi napreduju ali da još uvijek nema dogovora.

Saradnja Republike Srpske sa Haškim tribunalom je sve bolja i ukoliko bude nastavljena posljednja prepreka približavanja Bosne i Hercegovine evroatlanskim integracijama će biti reforma policijskih snaga. Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka visoki predstavnik međunarodne zajednice, Paddy Ashdown naglasivši da su razgovori o reformi sve konstruktivniji ali da se svi ne slažu sa onim što nose reforme.

Najteže pitanje je pitanje organizovanja policijskih oblasti koje tamo gdje je potrebno moraju prelaziti međuentitetsku liniju, istakao je Ashdown naglasivši da saglasnost postoji u pogledu potrebe depolitizacije policije i djelomično u potrebi prenosa pojedinih nadležnosti na državni nivo. On nije želio da precizira ko je protiv ovakvog koncepta reforme ali je poručio da će u slučaju neprihvatanja osnovnih principa Evropske Unije, ispaštati građani B i H jer je iluzorno očekivati da će, kako je rekao, moćna Evropa od 250 miliona stanovnika moliti Bosnu i Hercegovinu da prihvati njene standarde.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Dušan Stojičić je istakao da još uvijek postoji mogućnost kompromisa o ovom pitanju.

»Vidjećete da na pitanju depolitizacije, na pitanju budžeta i zakona postoji način kako da se uspostavi jedinstven sistem ali da on funkcioniše u skladu i sa ovim ustavno-pravnim okvirom, odnosno na način da postoji i nešto što su podsistemi unutar tog sistema koji jedinstveno funkcionišu na bazi jedinstvenih principa ali uvažavajući činjenicu da je Bosna i Hercegovina u ustavno-pravnom smislu sastavljena iz dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda«

Predsjednik skupštinskog odbora za bezbjednosna pitanja, poslanik PDP-a Velimir Sakan je bio još konkretniji.

»Ukoliko se ostane na ovakvim principima koncept nije prihvatljiv sa stanovišta PDP-a.«

Recimo i to da je visoki predstavnik, Paddy Ashdown danas saopštio da nije promijenio mišljenje o smjeni Dragana Čovića sa funkcije člana Predsjedništva B i H, ujedno odbacujući mogućnost da smijeni predsjednika Federacije, Niku Lozančića koji mu je poslao pismo sa ponuđenom ostavkom.

XS
SM
MD
LG