Linkovi

Dragan Čović i drugi sa njim optuženi izjasnili se da nisu krivi


Dojučerašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić, osnivači holdinga "Lijanovići DOO" Jozo, Mladen, Jerko i Slavo Ivanković Lijanović i profesor prava Zdravko Lučić izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koja ih tereti za višemilionske utaje poreza i mito.

S obzirom da su negirali krivicu, njima će u narednom periodu biti zakazan početak suđenja.

Žalosno je da Dragan Čović nije našao za shodno da sam obavi taj moralni či i podnese ostavku na funkciju člana Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Odbora direktora Internationala BiH Boris Divjak komentirajući jučerašnju odluku visokog predstavnika Paddyja Ashdowna o smjeni Čovića. Istovremeno je žalosno i to, smatra Divjak, da visoki predstavnik širi svoja ovlaštenja i da sada postaje moralni arbitar u zemlji, pa tako ne dozvoljava mogućnost da samo biračko tijelo kazni takvo nemoralno ponašanje političara, već to pravo oduzima od građana i daje ga sebi.
On je, također,ukazao na činjenicu da Tužilaštvo BiH do pojave međunarodnih tužilaca nije nalazilo za shodno da podiže krivične prijave protiv zvaničnika iz najviših organa vlasti.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je smjena člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića logična posljedica nelogičnog ponašanja samog Čovića, HDZ-a BiH i visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Član Predsjedništva SDP-a Tomislav Limov je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je, iako zna da mu nema spasa, Čović tražio smjenu kako bi dobio poziciju «žrtve», zaklanjajući se iza «tobožnjeg interesa svog hrvatskog naroda».

Limov je napomenuo da je Ashdown ponovo demonstrirao žaljenje za još jednim ucijenjenim političarem kakav je Čović, a evidentno je "da su visokom predstavniku u BiH baš takvi prirasli srcu, jer su najposlušniji".


XS
SM
MD
LG