Linkovi

Vrijeme je za jedinstvo i trenutak da u Afganistanu brat prestane ubijati brata


Abdul Salam bio je talebanski zapovjednik u Jalalabadu prije nego što ga 2001. godine uhvatili vojnici koalicionih snaga. On sada podržava vladu na čelu sa predsjednikom Hamidom Karzaiem. Nedavno je uputio je poruku preostalim pobunjenicima u kojoj poručuje da je sada je vrijeme za jedinstvo i trenutak da u Avganistanu brat prestane ubijati brata.

Prema programu afganistanske vlade pripadnicima Talebana koji nisu povezani sa terorističkom mrežom al-Qaide i koji nisu počinili zločine biće dozvoljeno da se vrate svojim kućama. Oni se, međutim, moraju odreći nasilja i zakleti se da će podržavati afganistansku vladu.

Nekoliko visokih zvaničnika zbačenog talebanskog režima prihvatilo je tu vrstu amnestije. Među njima su Abdul Hakim Mujahid, bivši predstavnik u Ujedinjenim nacijama, Arsullah Rahmani, bivši zamjenik ministra za obrazovanje, Rahmatullah Wahidyar, ambasador u Saudijskoj Arabiji i Pakistnu. Mullah Khasar Akhmud, bivši talebanski zamjenik ministra unutrašnjih poslova kaže “ da je taj program veoma dobar korak za afganistanski narod.”

Na desetine pripadnika Talebana, običnih ljudi, također je prihvatilo amnestiju. Za očekivati je da će im se pridružiti i mnogi drugi. Većina pripadnika Talebana je umorna, rekao je jedan bivši pobunjenik koji se vratio kući. On smatra da će većina pobunjeka predati oružje ukoliko uspiju uspostviti pravu komunikaciju sa vladom.

Afganistanci su u velikoj većini odbacili ekstremizam Talebana i nasilje u korist demokratskog sistema vlade. U septembru će izaći na birališta, kako bi izabrali parlament.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže da će Sjedinjene države ostati predane afganistanskoj demokratiji.

”Mi ćemo biti uz afganistnski narod dok bude prolazio i kroz sljedeću fazu demokratskog razvoja, parlamentarne izbore, koji će biti na jesen.“

Gospodja Rice je istakla da je važno imati na umu da je potrebno vrijeme da se izgrade demokratske institucije.

XS
SM
MD
LG