Linkovi

Ljubomir Borovčanin, optužen za ratne zločine u Srebrenici najavio dobrovoljnu predaju Hagu


Nekadašnji zamjenik komandanta specijalne brigade policije MUP- Republike Srpske Ljubomir Borovčanin, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine u Srebrenici najavio je danas da će se predati ovom sudu. Kako je potvrđeno u entitetskom MUP-u ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević je učestvovao u pregovorima o dobrovoljnoj predaji Ljubomira Borovčanina koji bi se, prema najavama, trebao u Beogradu predati vlastima Srbije.

Ljubomir Borovčanin se nalazi na javnoj listi Haškog tribunal a optužnica ga tereti za genocid na osnovu individualne i krivične odgovornosti nadređenoga. Njegovu dobrovoljnu predaju Haškom sudu najavio je i predsjednik RS, Dragan Čavić, dodajući da će Ljubomir Borovčanin u narednih nekoliko dana biti prebačen u haški zatvor.

U medjuvremenu, zvaničnici u Srbiji su saopćili da je osumnjičeni za ratne zločine, general Sreten Lukić imao operaciju na srcu, pred očekivani transfer u Hag. Haški tribunal je generala Lukića optužio sa još trojicom srbijanskih generala za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

XS
SM
MD
LG