Linkovi

Paddy Ashdown smjenio Dragana Čovića - EU podržava Visokog predstavnika


Visoki predstavnik Paddy Ashdown objavio je utorak na konferenciji za novinare u Sarajevu da je smijenio s dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Čoviću je zabranjeno obavljanje funkcije u Predsjedništvu BiH i u izvršnoj vlasti, sve dok sud ne donese eventualno oslobađajuću presudu ili kada visoki predstavnik promijeni odluku - rekao je Ešdaun.

Ova odluka ne predstavlja napad na Hrvate u BiH, kaže Visoki predstavnik, nego da je donesena s ciljem vladavine prava i zašite međunarodnog ugleda BiH.

Istovremeno, Čoviću nije zabranjen rad u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH.
Ešdaun je naglasio da bi bilo nedopustivo da BiH pregovara o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dok u Predsjedništvu sjedi član sa kojim glavni međunarodni partneri neće da ostvaruju nikakve kontakte.

Visoki predstavnik ustvrdio je da bi i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Branko Dokić, protiv koga je sud u Banjaluci potvrdio optužnicu, trebalo da podnese ostavku.

"U suprotnom, i na Dokića će biti primijenjen isti princip kao u slučaju Dragana Čovića" - rekao je Ešdaun.

Dragan Čović smatra da je OHR-ova odluka nezakonita i donesena u "montiranom procesu".

"Oni koji su donijeli ovu odluku i montirali ovaj proces završiće svoju misiju, a na nama ostaje obaveza da gradimo zemlju po mjeri svih konstitutivnih naroda i građana", navodi Čović u pisanoj izjavi.

On je izrazio uvjerenje da je ovo "posljednja donesena odluka koja nije u skladu sa, kako Čović tvrdi, Ustavom i zakonima BiH".

U EU, javlja za Glas Amerike Elvir Bucalo, ne žele da zvanično komentarišu poteze Ashdowna.
Umjesto toga, ponavljaju da Visoki predstavnik ima punu podršku Brisela u akcijama koje poduzima.

Uz ovo je jedan luksemburški zvaničnik izjavio da očekuje, umjesto eventualnog posustajanja zemlje u procesu europskih integracija, da sa BiH još tokom mandata Luxembourga, do juna ove godine, započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG