Linkovi

Na cestama EU godišnje pogine 40 hiljada ljudi


Jedan od problema sa kojima se susreće EU je i bezbjednost na putevima. Godišnje na cestama širom Unije pogine 40 hiljada ljudi.

Zastrašujuće cifre žrtava su jednake tragičnom skoru kakav bi bio kada bi se svakog dana srušio po jedan putnički avion. Uz ovo, godišnje na evropskim auto-putevima se lakše i teže povrijedi 1 milion i 7 stotina hiljada ljudi. Materijalna šteta je takodje ogromna, 160 milijardi eura godišnje.

Uz činjenicu da su automobili sve sigurniji, opemljeni brojnim mehanizmima za zaštitu vozača, fokus krivice za tragedije na cestama je na ljudskom faktoru. Uglavnom, uzroci leže na prevelikoj brzini, alkoholu i nenošenju pojasa za vrijeme vožnje.

Evropska komisija je, svjesna problema,
odlučila poduzeti nešto. Plan je
do 2010. godine smanjiti broj žrtava za
pola. Stav jednog od pokretača
ove inicijative, doskorašnjeg komesara za
transport, Loyole de Palacio, je
da krvoproliće na evropskim cestama mora biti
zaustavljeno:

"Naš cilj da za pola smanjimo broj žrtava nije utopija. Cilj nam je jednostavan - da dvijeevropske zemlje, koje su najviše učinile na ovom polju, Velika Britanija i Švedska, postanu model za ostatak Evrope. Želimo da vozači poštuju pravila jer je dokazano da najviše nesreća nastaje kada se ne poštuju pravila na cesti".

Pojačane mjere kontrole poštivanja saobraćajnih pravila odnedavno su uvedene i u Francuskoj i Holandiji. Ova posljednja je čak uspjela za 20 procenata smanjiti smrtnost na cestama u odnosu na evropski prosjek, i imati tek trećinu smrtnosti u saobraćajnim nesrećama u odnosu na onu zabilježenu u Grčkoj.

Lekcija za ostale je jasna - samo oštra kontrola brzine, primjera radi, može za 11 hiljada smanjiti broj godišnjih pogibija na evropskim cestama. Tamo gdje nije moguće da policija kontroliše saobraćaj, uvode se automatski radari, čiji podaci se prikupljaju u baze podataka, odakle idu kazne nesmotrenim vozačima.

Alkohol ubije godišnje više od 10 hiljada ljudi na evropskim cestama - medju njima je sve veći broj mladih - najveća smrtnost mladih je tokom neradnih dana - svakog vikenda, u prosjeku, 40 mladih izmedju 18 i 25 godina pogine širom Evrope, od posljedica vožnje u pijanom stanju. Evropska komisija zato nalaže članicama Unije stroge kontrole i akcije koje će se provoditi redovno, na svim putnim pravcima.

Nošenje pojasa više niko ne dovodi u pitanje - u EU to je obavezno ne samo na prednjim sjedištima, već i pozadi - i to je predmet posebnih policijskih kontrola. Još jedan trend - sve je manje sudskih kazni, a sve više finansijskih efekata nepridržavanja pravila - tako u Belgiji, odskora, za nenošenje pojasa na licu mjesta naplaćuju 100 eura, dok kazne za prekoračenje brzine počinju od 150 eura.

XS
SM
MD
LG