Linkovi

OHR neće nametati rješenja u oblasti reforme policije


Konačni izvještaj Komisije za reformu policije je pripremljen u skladu sa principima Evropske Unije koji podrazumijevaju da zakonodavstvo u ovoj oblasti i budžet budu na državom nivou te da policija bude organizovana po regijama, odnosno, da je oslobođena političkih uticaja.

Izjavio je ovo, na današnjem okruglom stolu o reformi policijskih snaga u BiH, održanom u Banjaluci predstavnik OHR-a, Majkl Hamer posebno naglašavajući da se u Bosni i Hercegovini troši 10 odsto sredstava iz budžeta za bezbjednosne potrebe dok se taj procenat u zeljama Evropske Unije kreće između 3 i 5 odsto.

Šef banjalučke kancelarije OHR-a, Grem Dej je istakao da visoki predstavnik Pedi Ešdaun neće nametati rješenja u ovoj oblasti te da se reforma mora sprovesti konsenzusom.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević je saopštio da Komisija za reformu policije nije postigla konsenzus, poručivši da evropski standardi u ovoj oblasti ne prejudiciraju buduća rješenja organizacije policijskih snaga. On je istakao da se može govoriti o jedinstvenoj strukturi obavljanja djelatnosti a ne o jedinstvenoj policiji.

Lider SNSD, Milorad Dodik je izrazio rezerve prema podjeli nadležnosti policije na 10 regija u kojima su, kako je rekao, samo u jednoj Srbi u većini.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH, Dragan Mektić je poručio da se policija treba reformisati ali da u radu Komisije nije postignuta saglasnost. On je saopštio da nema podataka da se bilo ko od haških optuženika trenutno nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine.


XS
SM
MD
LG