Linkovi

Kako pomoći 19 miliona amerikanaca koji prate od depresije


Medicinska zajednica u Americi se nada da će nova eksperimentalna terapija pomoći preko 19 miliona Amerikanaca koji pate od depresije. Doktori se koriste magnetima da povežu mozak kako bi se zaustavili efekti depresije. Prilog Kimberly Russell.

Martha, majka dvoje djece, pati od depresije već više od dvadeset godina. Kao i milioni Amerikanaca, ona odbija da razgovara o svojoj bolesti, te je zamolila da ne otkrivamo njen pravi identitet.

”Ja definitivno mislim da tu postoji izvjesna stigma, kaže Martha i dodaje da usljed depresije nije više bila u mogućnosti da funkcionira. Kada lijekovi i terapija nisu djelovali, ona se okrenula vrsti stimulacije duboko u mozgu. Doktorica Sarah Lisanby na psihijatrijskom institutu države New York je izvela tretman nazvan ponavljana magnetska stimulacija na mozgu, ili TMS.“

U ovom trenutku prolazimo kroz veoma uzbudljivo vrijeme u psihijatriji. Tek saznajemo šta bi potencijalna stimulacija mozga mogla značiti ako se doda uobičajenim opcijama liječenja, kaže ona.

TMS djeluje koristeći se puslirajućim magnetom koji šalje male električne signale u dio mozga koji je zahvaćen depresijom. Magneti obnavljaju kolanja u mozgu i simptomi se navodno smanjuju. S TMS-om Martha je doživjela drastično poboljšanje za samo nekoliko sedmica.

Sretna sam i lako se mogu smijati, kaže ona.

Prvi rezultati su uspješni, ali tu proceduru još nije odobrila američko ministarstvo za hranu i lijekove. Ako se dokaže sigurnim i učinkovitim, TMS bi se mogao koristiti za liječenje moždanih udara usljed depresije, kao i epilepsije.

XS
SM
MD
LG