Linkovi

Umirovljeni general Wesley Clark o BiH


Bivši zapovjednik NATO snaga za Evropu i jedan od demokratskih predsjedničkih kandidata na nedavnim izborima u Americi, umirovljeni general Wesley Clark, bio je juče medju učesnicima tribine o rekonstrukciji ratom razorenih zemalja. On je govorio o američkim mirovnim misijama u svijetu, o uspjesima i neuspjesima, o greškama u planiranju i pripremi i o učenju na sopstvenim greškama. Nakon izlaganja, general Clark je našem novinaru dao kratku izjavu, sumirajući šta bi po njegovom mišljenju još trebalo uraditi u BiH da bi ta mirovna misija bila uspješno zaokružena.

Clark: Još uvijek nismo okončali proces pomirenja u Bosni i Hercegovini, neophodan je potpuni povratak izbjeglica, nužno je hapšenje optuženih ratnih zločinaca, i konačno, mi moramo okončati posao kojeg smo se prihvatili - posao ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Narod u BiH želi da ima budućnost, želi da ima normalan život, ti ljudi žele da zaradjuju za život na način koji se može uprediti sa Slovenijom, recimo. A to je sasvim u skladu sa njihovim mogućnostima. Oni imaju znanja, prirodne resurse i ljepotu kakvu ima i Slovenija. I zašto onda to ne bi bilo moguće? Vrijeme je za ljude u Bosni i Hercegovini da se odluče na to i postignu to...

VOA: Gospodina Clarka nismo, po njegovoj želji, pitali kako to da 60 hiljada vojnika za 10 godina nije uhapsilo dvojicu najvećih ratnih zločinaca, ali smo - s obzirom da je on lično sreo i Karadžića i Mladića - pitali: kakve su, po njegovom mišljenju, šanse da se i oni pridruže ovom talasu nedavnih dobrovoljnih predaja Tribunalu?

Clark: Ja bih izrazio nadu da će se i oni sami predati Haškom sudu, oni su to odavno trebali uraditi i još uvijek nije kasno da se sami predaju, ali ako se ne predaju onda je zaista dužnost svakog gradjanina na Balkanu da ih prijavi preda sudu, rekao je general Clark.

XS
SM
MD
LG