Linkovi

Predsjednik Kyrgistana pobjegao iz zemlje


Danas iz glavnog grada Kyrgistana, Bishkeka, stižu izvještaji o sporadičnoj pucnjavi i uličnim pljačkama, nekoliko sati nakon što je parlament te zemlje imenovao bivšega premijera i ujedno opozicionog lidera Kurmanbeka Bakiyeva za vršitelja dužnosti šefa države. Rusija je prva zemlja koja je izrazila podršku novoj vlasti, ali je zbačeni predsjednik Aškar Akakjev izdao saopštenje, izvan Kirgistana, da on nije podnio ostavku. On je juče pobjegao iz zemlje nakon što su demonstranti na juriš zauzeli sjedište vlade i predsjedništvo.

Novi lider je obećao da će hitno formirati privremenu vladu i u junu održati nove predsjedničke izbore.Ruski predsjdnik Vladimir Putin kaže da je spreman suradjivati s kirgiškom opozicijom, i dodao kako se neće protiviti da se odbjeglom sada već bivšem predsjedniku da azil u Rusiji.

Svjetski lideri u medjuvremenu pozivaju na uspostavu mira u Kyrgistanu - oglasili su se ministar vanjskih poslova Evropske Unije Javier Solana, i medjuostalima kinesko ministarstvo vanjskih poslova, koje j izrazilo nadu da će se Kygistan stabilizirati i doprinijeti miru i razvoju centralne Azije. Jučer je državni sekretar Condoleeza Rice naglasila da Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi igra vodeću ulogu u ovoj situaciji.

XS
SM
MD
LG