Linkovi

OHR pozdravlja predaju Vinka Pandurovića


Predstavnici OHR-a danas su pozdravili predaju Vinka Pandurevića Haškom tribunalu pozvavši vlasti Republike Srpske da nastave aktivnosti koje će doprinjeti transferu ostalih optuženika u Hag. U Banjaluci je danas održan okrugli sto o radu Odjeljenja za ratne zločine pri Sudu BiH.

Predaja Vinka Pandurevića Haškom tribunalu, u čemu su vlasti Republike Srpske odigrale važnu ulogu, predstavlja značajan korak s obzirom da je on peto lice opuženo za ratne zločine koje je Republika Srpska u ovoj godini prebacila u Hag nakon devet godina opstrukcije i nesaradnje sa ovim sudom. Saopštila je ovo danas u Banjaluci portparol OHR-a, Ljiljana Radetić pozdravljajući predaju nekadašnjeg generala Vojske Republke Srpske.

»Gospodin Pandurević je jedan od posljednjih članova vojne komande Vojske Republike Srpske koji je optužen pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u Srebrenici a koji odlazi u Hag. On je, takođe, jedan od posljednjih optuženih koji su još bili na slobodi a koji su bili pod direktnom komandom Ratka Mladića. Gospodin Mladić bi trebalo da se zamisli nad činjenicom da je čudan vojni kodeks u kojem jedan general dopušta da njegovi podređeni oficiri preuzmu odgovornost za djela koja su počinili u njegovo ime-»

OHR očekuje da se ostali haški optuženici, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića bez odlaganja prebace u Hag jer će jedino tako biti otklonjene prepreke na putu B i H prema Nato savezu i Evropskoj Uniji, zaključila je Ljiljana Radetić.

Recimo i to da je danas u Banjaluci održan okrugli sto o radu Odjeljenja za ratne zločine Suda B i H. Tim povodom, šef odjela za ratne zločine pri Tužilaštvu B i H, Vaso Marinković je istakao da će pred ovim Sudom biti procesuirani samo najteži slučajevi ratnih zločina dok će za ostale slučajeve biti nadležni kantonalni i okružni sudovi i tužilaštva. On je istakao da za oko 10.000 ljudi postoji osnovana sumnja da su počnili ratni zločin.

XS
SM
MD
LG