Linkovi

Uoči druge runde izbora u Makedoniji


Makedonci su glasali na lokalnim izborima po prvi put nakon 2001. god kada tadašnjim političkim dogovorima postignuta saglasnost o većim pravima za makedonske Albance i druge manjine u Makedoniji. Kako su saopštili predstavnici OSCE-a, izbori su u najvećoj mjeri zadovoljili medjunarodne standarde, mada je bilo je nekih značajnih i ozbiljnih nepravilnosti

Keith Whitmore, čelnik delegacije Kongresa Vijeća Erope je ocijenio da je “glasanje proteklo bez problema u mnogim dijelovima zemlje, ali i da su zabilježeni veliki broj slučajeva grupnog glasanja, izostanaka potpisa na glasačkim listićima i velike gužve na glasačkim mjestima.“

Grupno glasanje predstavlja kršenje pravila tajnosti glasanja, neprihvatljivo je i to bi trebalo da pripada prošlosti,” istakao je gospodin Whitmore.

Od ostalih problema koji su se pojavili međunarodni posmatrači su naveli slučajeve zastrašivanja glasača, podvale sa glasačkim listićima i dokazane pristrasnosti u izvještavanju državnih medija.

Glasnogovornik američkog State Deparmenta Richard Boucher je takođe istakao da treba ukazati na nepravilnosti u glasačkom procesu u Makedoniji: Pozvali smo makedonske vlasti da istraže i procesuiraju svako kršenje zakona do kojih je došlo tokom glasanja i da to učine prije druge runde glasanja zakazane za 27. mart.

Izbori u Makedoniji važan su test predanosti zemlje izgradnji snažnih i pravičnih demokratskih institucija po stanardima euro-atlantske zajednice. To su prvi makedonski lokalni izbori nakon usvajanja zakona o decentralizaciji prošloga ljeta koji ima za cilj da osnaži demokratiju na lokalnom nivou. Izbori predstavljaju značajan korak u primjeni odrednica “Ohridskog sporazuma iz 2001. godine što je preduslov za pristupanje Makedonije u Evropsku uniju i NATO.

Makedonija će imati velike koristi ako osigura da druga runda izbora koji će se održati 27. marta bude slobodna i poštena. Ulog je mnogo veći od kratkoročnog političkog dobitka za tamošnje stranke. Vlada i lideri političkih partija moraju raditi na tome da osiguraju budućnost Makedonije u euro-atlanskim institucijama. Jedan od načina da se to postigne je i da drugi krug izbora bude održan u skladu sa demokratskim standardima.

XS
SM
MD
LG