Linkovi

D. Čović: Ostajem član Predsjedništva BiH po volji onih koji su me izabrali


Na podnošenje ostavke, nakon sagledavanja cjelokupne situacije, Čović, kako ističe, nema pravo: “Nije mi ostavljena mogućnost da danas podnesem ostavku. Ostajem član Predsjedništva BiH po volji onih koji su me izabrali na ovo mjesto. Njih nipošto ne želim izdati, razočarati i iznevjeriti»

Čović je,govoreći o optužnici, izjavio da sadrži insinuacije, neprovjerene detalje, da da je od početka podizanja prate kombinirani diplomatski politički i medijski pritisci.

"Pritiske na mene ne doživljavam kao pritske na Dragana Čovića lično, nego kao pritiske na hrvatski narod u BiH".

Čović je ocijenio da je međunarodna zajednica puno učinila za BiH, ali je predstavnike međunarodne zajednice pozvao da poštuju zakone koje su donijeli ili nametnuli.

Međutim, ukoliko se međunarodna zajednica odluči za njegovu smjenu, Čović će, kako ističe, ispoštovati tu odluku. Pritom smatra da za smjenu nema uporišta u domaćem zakonodavstvu niti u drugim ovlastima koje predstavnici međunarodne zajednice, kako je kazao, crpe iz dejtonskih ovlasti.

“Neka to bude posljednje korišćenje vaših ovlasti samo zbog budućnosti BiH”, poručio je Čović predstavnicima međunarodne zajednice.

U svom obraćanju javnosti, izrazio je zabrinutost za budućnost BiH, zato što se u kontinuitetu jedan narod od konstitutivnog želi napraviti nacionalnom manjinom.

On je pozvao građane BiH da "isprave kičmu" i sačuvaju BiH radi svoje djece.

Ured Visokog predstavnika izražava žaljenje zbog ovakve odluke g Čovića. Povjerenje građana BiH i međunarodni ugled bh. institucija se time ozbiljno dovodi u rizik, pogotovo jer je međunarodna zajednica jasno rekla da ne želi surađivati sa članom Predsjedništva BiH protiv kojeg je podignuta optužnica, navodi se u saopćenju OHR-a. Visoki predstavnik se u međuvremenu nada da će predsjednik Čović iskoristiti blagdanski period te još jednom razmotriti svoju poziciju i štetu koju bi ostajanjem na funkciji nanio integritetu bh. institucija.


I ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira izražavaju duboko žaljenje saznanjem da predsjednik Ćović namjerava ostati na funkciji uprkos činjenici da je Sud BiH potvrdio optužnicu podignutu protiv njega.

Ambasadori još jednom potvrduju stav koji su iznijeli u svojoj izjavi od 20. marta kojom su pozvali gospodina Ćovića, da čak i u ovako kasnoj fazi, još jednom razmotri svoju odluku dok mu je takv opcija na raspolaganju.

XS
SM
MD
LG