Linkovi

Na medjunarodni dan vode - Peticija protiv izgradnje brane na Vrbasu


Povodom 22.marta Međunarodnog dana voda danas su predstavnici Koalicije za zaštititu Vrbasa organizovali potpisivanje peticije protiv izgradnje hidrocentrala na ovoj rijeci koja je planirana u naredenom peroiodu.

Dvadesetak nevladinih organizacija i udruženja građana, okupljenih u Koaliciju za zaštitu Vrbasa prikupilo je do sada oko 11.000 potpisa protiv izgradnje hidrocentrala na ovoj rijeci.

Saopštila je ovo predstavnik Koalicije, Tatjana Suhajček naglašavajući da se nevladine organizacije suprotstavljaju ideji uništavanja, prije svega, kanjona Vrbasa.

»Cilj same peticije jeste građanska inicijativa za raspisivanje referenduma oko izgradnje ovih hidroenergetskih sistema na rijeci Vrbas. Ovakav jedan projekat našem gradu i Republici Srpskoj kao i Bosni i Hercegovini, uopšte, nije potreban.“

Inače, Vlada Republike Srpske je krajem prošle godine potpisala ugovor o koncesiji sa slovenačko-srbijanskim konzorcijem o gradnji dvije hidrocentrale na Vrbasu čija bi vrijednost bila oko 164 miliona eura, naglašava pomoćnik ministra privrede Zdravko Milovanović.

»Trenutno se u skladu sa ugovorom radi glavni, odnosno, izvedbeni projekat i u okviru njega treba da se radi studija o uticaju na životnu sredinu. Trenutno se zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom pripremaju određene aktivnosti koje vodimo zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom da se instališu dvije hidrometeorološke i seizmološke stanice koje će snimiti nulto, početno, stanje na bazi kojeg će se bazirati sama studija i njene odrednice.«

U Vladi Republike Srpske naglašavaju da je korist od gradnje ovih hidrocentrala višestruka te da će u ovom projektu biti ispoštovani svi domaći zakoni o zaštiti životne sredine. S druge strane u Koaliciji za zaštitu Vrbasa očekuju obustavljanje ovog projekta najavljujući, u suprotnom, protesete.

XS
SM
MD
LG