Linkovi

Američki federalni sudija odbio da obnovi vještačko hranjenje Terri Schiavo


Usred pravne bitke, u koju su se uključili američki Kongres i predsjednik Bush, američki federalni sudija je odbio da obnovi vještačko hranjenje Terri Schiavo, žene iz Floride koja već 15 godina živi sa velikim oštećenjima mozga i koja je sada u središtu nacionalne pravne bitke.

Uprkos interveniciji roditelja Terry Schiavo, američkog Kongresa i predsjednika Busha federalni sudija je odbacio peticiju da se njeno hranjenje nastavi.

Žena sa teškim oštećenjima mozga već je četvrti dan bez hrane i vode. Njen život je u centru pravne bitke koja je podjelila Ameriku.

Ovo je kompleksan slučaj sa ozbiljnim pitanjima. Ali u izvanrednim okolnostima kao što je ova, pametno je okrenuti se na stranu života, rekao je jučer predsjednik Bush.

Federalni sudija, James Whittemore je jučer saslušao dvosatno, često emocionalno svjedočenje obje strane.

Georgea Felosa, advokata njenog muža, Michaela Schiavo, koji ukazuje da roditelji nemaju prava na pravnu reviziju sudske odluke.

I Davida Gibbsa, advokata roditelja koji ukazuje na činjenicu da je Terry Schiavo ostavljena da umre od izgladnjelosti, ističući da je time narušeno njeno pravo na život, slobodu i religijsku slobodu, kao i njena privatnost.

Gospodja Schiavo je od 1990. godine, nakon srčanog udara, u stanju koje lječnici nazivaju vegetativnim i u životu se održava hranjenjem kroz cijev ugradjenu u njen stomak. Ta cijev je sudskom odlukom, uklonjena prošlog petka.

Slučaj Shiavo je predmet pravne bitke već godinama izmedju njenih roditelja koji vjeruju da se može oporaviti, i njenog muža koji kaže da mu je, prije nego je izgubila svijest, rekla da ne želi da je u ovakvom stanju vještački održavaju u životu.

XS
SM
MD
LG