Linkovi

Kongresmen Tom Lantos u programu Glasa Amerike


U programu Glasa Amerike pod nazivom Newsmaker danas je gost bio kongresmen Tom Lantos, Demokrata iz Californije, i u domovini i u svijetu uvaženi borac za ljudska prava i osnivač Komiteta za ljudska prava u američkom Kongresu. Gospodin Lantos je i najviše rangirani Demokrata u Komitetu Zastupničkog Doma za medjunarodne odnose.

Medju prvim pitanjima spomenuta je upravo predložena reforma UN, za koju gospodin Lantos kaže da je veoma nužna i da je trebala biti davno izvedena, naročito kada se radi o reformi Komisije UN za ljudska prava koja već godinama, kako je naglasio, sramoti temeljnu misiju UN-a s obzirom da su njome predsjedavali i oni koji su najgore kršili ljudska prava svojih naroda.

Mnoga pitanja odnosila su se na područje Balkana, a medju njima je bilo i pitanje o statusu Kosova. Kongresmen Lantos je veoma jasno izrazio svoje stanovište da Kosovo treba hitno da postane suverenom i nezavisnom državom, a kritičarima koji upozoravaju na nedostignute standarde u zaštiti ljudskih prava, posebno manjinskih, odgovorio je da ni jedna nacija u istoriji nije bila potpuno spremna za uspostavljanje sopstvene državnosti...

Odgovarajući na pitanje naše urednice koje se odnosilo na ulogu zapada i Ujedinjenih Naroda u ratu u Bosni i Hercegovini, kongresmen Lantos je odgovorio:

Činjenica da su dvojica ratnih zločinaca i dalje u stanju da se skrivaju sramota je za sve koji imaju vlast u tom regionu, ali se ja ipak nadam da će njihova sudbina biti zapečaćena pred Tribunalom i najkraćem vremenu. Bio sam u tom regionu više puta i slažem se s vama da je zasada vjerovatno jedan od najneuspješnijih pokušaja zapada da pomogne u razvijanju demokratskog društva upravo region Balkana. Ipak, ja ne bih izveo tako mračan zaključak o budućnosti tog regiona, kako bi moglo da sugerira vaše pitanje, vidio sam napredak koji je ostvaren u Bosni i Hercegovini, želio bih da to ide mnogo brže i sveobuhvatnije, ali takodje mislim da bi bogate zapdne zemlje morale već do sada da imaju definiranu i mnogo aktivniju ulogu u razvoju BiH i Balkana.

XS
SM
MD
LG