Linkovi

Evropski lideri na redovnom proljetnom summitu u Briselu


Okupljajući se na svom redovnom, proljetnom samitu u Briselu, europski lideri se bave prvestveno temama unutrašnje ekonomije- usaglašavanje nacionalnih mogućnosti sa zajedničkim planom da do 2010. godine Europska Unija bude "najdinamičnija svjetska ekonomija".

Medjutim, taj san se istopio u tišini i sada se pominje samo stabilizacija nacionalnih ekonomija i njihovo uskladjivanje na europskom nivou. U tom cilju, Europska komisija je za samit pripremila i prijedlog ekonomskog oporavka, koji, pod nazivom" Rast i posao", predlaže, izmedju ostalog, liberalizaciju tržišta usluga, koje predstavlja 70 procenata ukupnog unutrašnjeg tržišta Europe.

Neposredno pred početak samita, taj je prijedlog izvao negodovanje Francuske i Njemačke, koje traže njegovo potpuno povlačenje, strahujući da bi njhovi radnici na polju usluga tada bili izloženi opasnosti od smanjenja nadnica i pogoršanju opštih uvjeta posla. Suština prijedloga je da bi oni koji daju sve vrste usluga u Europi, mogli sada obavljati posao na cijelom njenom teritoriju, radeći pod zakonskim uvjetima države iz koje potiču.

Tome su se obradovali predstavnici istočnih, manje razvijenih članica Unije, videći u inicijativi Komisije priliku za bolje nadnice i više radnih mjesta.

Pored ovoga, očekuje se da će učesnici samita potvrditi nedavno postignuti dogovor europskih ministara finansija, o izvjesnom" popuštanju" pravila Pakta stabilnosti, čiji cilj je, inače, svoriti i održati čvrsto uporište za čvrstu zajedničku valutu.

XS
SM
MD
LG