Linkovi

Vjerujem da bi Iran trebao biti demokratiziran


Na konfereniji za novinare održanoj u Washington predsjednik George W. Bush je rekao da iranski narod zaslužuje demokratsku vladu.

”Ja vjerujem da iranskom narodu treba dozvoliti da slobodno iznese svoje mišljenje, da čita nezavisne novine, da slobodno glasa, da ima mogućnot da bira različite političke opcije. Ja vjerujem da bi Iran trebao biti demokratiziran.“

Aludirajući na nastojanja iranskog vjerskog režima da dođe do nuklearnog naoružanja gospodin Bush je rekao da diplomatiji treba dati šansu da postigne uspjeh. “Potrebno je izvjesno vrijeme”, rekao je on “da se neke stvari u svijetu dogode.

”Da bi se ostvarili diplomatski ciljevi potrebna je izvjesna doza strpljenja. Naš diplomatski cilj je da nastavimo raditi sa našim prijateljima kako bi smo jasno pokazli Iranu da je naš stav jedinstven.“

Još od decembra mjeseca Evropska unija pokušava ubijediti Iran da obustvi sve aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u zamjenu za ekonomske ustupke. Obogaćeni uranium je ključna komponenta u proizvodnji nuklearnog naoružanja. Gospodin Bush zahvalio se Evropljanima na nastojanjima da ubijede Iran da odustane od pokušaja da se domogne nuklearnog naoružanja.

”Bilo mi je izuzetno drago da sam mogao zajedno sa našim prijateljiima, Francuskom, Velikom Britnijom i Njemačkom reći Irancima: “Mi se slažemo u našim ocjenama i dijelimo sumnju nastalu zbog vaših ranijih postupaka. Najbolji način da nas ubijedite da ne razvijate nuklearno naoružanje je da odustanete od programa visokog obogaćivanja uranijuma ili plutonijuma.“

Gospodin Bush je istakao da je sumnjičavost opravdana jer je Iran ranije sakrivao nuklearni program i zbog ”zatvorenosti režima” kojim upravlja šačica ljudi, te dodao da je, ukoliko vlasti u Teheranu odbiju ponudu Evropske unije, logično “da se mi obratimo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.”

”Ja se nadam da iranski režim neće odbiti suradnju i da shvata da je svijet jasno dao do znanja da neće dozvoliti da Iran dođe do nuklearnog naoružanja” - takođe je naglasio američki predsjednik na nedavno održanoj konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG