Linkovi

Režimi poput onih u Siriji ili Iranu trebaju sada biti izolovani i osuđeni


Američki državni sekretar, Condoleezza Rice istakla je da demonstracije u Libanu održane u znak podrške nezavisnosti i samovladavini, te nedavno održani izbori u Iraku i na palestinskim teritorijama pokazuju da se ”Srednji istok mijenja i da države koje to ne shvatju pokušavaju da zaustave te promjene. Režimi poput onih u Siriji ili Iranu trebaju sada biti izolovani i osuđeni od strane međunarodne zajednice”

”Na Srednjem istoku imate sve veću grupu ljudi koji izražavaju ono što smo mi oduvjek znali, a to je da demokratiju ne morate nametati. Tiranija je ta koju morate nametati. Demokratija i težnja za slobodom prirodni su kao i disanje.“

Iranske novine koje izlaze u Parizu objavile su otvoreno pismo u kojem više od pet stotina iranskih naučnika, studenta, umjetnika, novinara i intlektualaca ukazuje na nesposobnost iranskih lidera. Dio pisma objavljen je i u nekolicini preostalih nezavisnih medija u Iranu, uključujući tu i list Sharq.

U pismu se kaže da iranski vladari ne samo da nisu uspjeli da zaštite nacionalne interese Irana, već nisu uspjeli da riješe osnovne probleme i teskoće iranskog naroda.

U pismu se, takođe, ističe da je jedini siguran način da se izađe iz sadašnje dramatične i opasne situacje taj da se izabrano rukovodstvo povinuje volji naroda u upravljanju zemljom i zahtjevinma međunarodne zajednice.

Spomenuto pismo nije jedini znak da zahtjevi za slobodom u Iranu neće biti utišani. I studenti na dva iranska univerziteta u Isfhanu i Mashadu, prema raspoloživim izvještajima, nedavno su u velikom broju demonstrirali protiv vjerskog režima i pozivali na sveiranski referendum o izradi nacrta novog iranskog ustava.

Prema ocjeni američkog državnog sekretara Condollezze Rice ”medjunarodna zajednica treba da stane uz te ljude i da im kaže: Mi smo uz vas i podržaćemo vas u pokušajima da napravite promjene koje želite.”

XS
SM
MD
LG