Linkovi

Ponovljeni pozivi za ostavkom Dragana Ćovića


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović treba dati ostavku. To je najbolje za ovu zemlju i za njega jer bi takva odluka pokazala da BiH može funkcionirati kao i druge zemlje, izjavio je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu šef delegacije Evropske komisije u našoj zemlji ambasador Michael Humphreys.

« Time što bi dao ostavku, Čović ne bi priznao svoju krivicu. On bi samo pokazao svoju odgovornost, a imao bi i više vremena da se posveti tome kako se nositi s ovom vrstom optužbi. Njegova nevinost ostaje, dok se ne dokaže suprotno na Sudu. To je ključni dio svih pravnih sistema naših zemalja, tako bi trebalo biti i ovdje.»

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH ponovno je jučer pozvala je u Dragana Čovića da, podnese ostavku.

"I dalje smatramo da Čović treba podnijeti ostavku radi neometanog funkcioniranja bh. institucija i dobrobiti građana ove zemlje", kaže se u saopćenju Ambasade SAD u BiH.

U intervjuu za hrvatsku štampu, Dragan Čović, je rekao da u optužnici nema ni jednog konkretnog elementa krivičnog djela potkrijepljenog dokazima i činjenicama.

Ustavni sud BiH saopćio je tokom vikenda da ne postoje opravdani razlozi za razješenje njegovog predsjednika Mate Tadića, protiv kojeg je Sud BiH također u slučaju Lijanovići podigao optužnicu. Ustavni sud BiH je istakao neophodnost da se na rad sudija ne može uticati navodima koji nisu ispitani i dokazani u postupku pred nadležnim sudom.

OHR smatra da je optužnica protiv gospodina Tadića ozbiljno pitanje. Nas zanima kredibilitet Suda, kao i bilo koje druge institucije kad je riječ o visokim zvaničnicima na koje se pomenuta optužnica odnosi, kaže glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović i ostali optuženi za višemilionsku utaju poreza i primanja mita u slučaju "Lijanovići" prvi put će se pojaviti pred Sudom BiH u srijedu, 30. marta.


XS
SM
MD
LG