Linkovi

Inicijativa za ukidanjem vojne obaveze u BiH


Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata danas su pokrenuli akciju za ukidanje vojne obaveze u Bosni i Hercegovini a lider PDP-a, Mladen Ivanić je saopštio da je ova stranka protiv regrutacije i postojanja rezervnog sastava vojske.

Vojsko, voljno - naziv je kampanje koju je danas pokrenuo opozicioni Savez nezavisnih socijaldemokrata čiji je cilj promjena zakona o vojsci i ukidanje vojne obaveze.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Bnjaluci istakao član Glavnog odbora ove stranke i potpredsjedavajući parlamenta BiH, Nikola Špirić ova kampanja podrazumijeva prikupljanje potpisa građana a potom raspravu i na entitetskom i na državnom nivou o ukidanju vojne obaveze. On je poručio da ova inicijativa nije u koliziji sa evropskim i NATO standardima te da se do realizacije ove ideje prioritetno treba pristupiti profesionalizaciji vojske.

I lider PDP-a, i ministar inostranih poslova BiH, Mladen Ivanić ima slične stavove o ovom pitanju.

»Protiv smo regrutacije i postojanja rezervnog sastava. Bosni i Hercegovini je potrebna mala profesionalna vojska od šest do osam hiljada vojnika, profesionalnih oficira od koje bi jedna trećina bila na prostoru Republike Srpske i činila Vojsku Republike Srpske. Mislimo da oružane snage treba da se promijene i da u svom sastavu dominantno budu pod uticajem, odnosno da budu namijenjene za mirovne misije u svijetu i pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine uslučaju velikih katastrofa.«

Inače, poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske su u petak usvojili zaključke u kojima se, između ostalog, navodi da vlasti ovog entiteta podržavaju postojeću reformu odbrane ali se protive ukidanju Ministarstva odbrane Republike Srpske i prenošenju određenih nadležnosti iz ove oblasti na državni nivo.

XS
SM
MD
LG