Linkovi

Slučaj žene koja se 15 godina vještački održava u životu stigao do američkog Kongresa


Slučaj žene na Floridi koja već 15 godina živi sa velikim oštećenjima mozga, i održava se u životu infuzijom hrane, u Americi je privukao toliku pažnju da je Kongres zasijedao cijelu proteklu noć raspravljajući o tome da li produžiti život Terri Schiavo, ili ne.

Gospodja Schiavo je dobila još jednu šansu, nakon što je predsjednik Bush rano jutros podpisao zakon, koji je noćas usvojen u Kongresu.

Novi zakon traži od federalnog suda na Floridi da sasluša žalbu roditelja Terri Schiavo, koji traže da se vrati cijev za hranu koja je uklonjena prije tri dana. Predsjednik Bush je jutros rekao da podržava takvu akciju jer, kako je rekao, naše društvo, naši zakoni, i naši sudovi u takvim slučajevima trebaju djelovati u korist života.

Gospodja Schivo sada ima 41 godinu i već je 15 godina, kako to lječnici kažu, u trajnom vegetativnom stanju i u životu se održava unošenjem hrane kroz cijev ugradjenu u njen stomak. Njeni roditelji odbijaju rezultate medicinskih testova koji pokazuju da njen mozak nije aktivan, da nema izgleda za vraćanje svijesti, ili bilo kakve moždane funkcije. Njen muž, Michael Schiavo, koji je njen legalni staratelj, tvrdi da je njegova supruga, prije nego je ostala bez svijesti, rekla da ne želi da je vještački održavaju u životu u takvim okolnostima.

Pravna i emocionalna debata traje već godinama i nakon što je državni sud Floride donio odluku da se gospodja Schiavo prestane hraniti i nakon što je, prije tri dana, cijev za unošenje hrane u njen organizam odstranjena, slučaj je stigao do Kongresa, čiji su članovi u petak već bili krenuli na dvosedmičnu pauzu u povodu Uskrsa.

Po hitnom postupku senatori su se vratili i glasali još u nedjelju, a noćas su zasjedali i članovi Zastupničkog doma Kongresa. Nakon emocionalne debate o moralnosti, ulozi vlade u pravu na život, jednako kao i u pravu na smrt, nova mjera je prihvaćena sa 203 glasa za i 58 protiv, i rano jutros predsjednik Bush je to svojim potpisom pretvorio u zakon. Oponenti kažu da novi zakon krši ustavni princip odvojenosti nadležnosti izmedju zakonodavne, i sudske vlasti.

Sobzirom da gospodja Schiavo već četvrti dan ne prima hranu, sve mora biti ubrzano, i danas se očekuje da federalni sud obori odluku državnog suda Floride i dozvoli nastavka njenog hranjenja.

Slučaj time, medjutim, neće biti završen. Dok su roditelji presretni odlukom Kongresa, njen muž najavljuje da će se nastaviti boriti, kako on kaže, za ispunjenje želje svoje supruge, da je vještački ne održavaju u životu u takvim okolnostima.

XS
SM
MD
LG