Linkovi

HDZ od Dragana Ćovića traži da nastavi dužnost člana Predsjedništva BiH


Nakon što su najviši međunarodni predstavnici u BiH, ali i ambasade nekih od najuticajnijih zemalja, zatražili ostavku hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, optuženog za korupciju pred Sudom BiH, danas je u Mostaru zasjedalo Predsjedništvo HDZ BiH, čiji je Čović jedan od najistaknutijih članova.
Predsjedništvo HDZ-a je – nakon višesatnog zasjedanja – zatražilo od Čovića da, uprkos pritiscima, nastavi sa radom.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednce BiH, Bariša Čolak saopštio je nakon sjednice vrha Stranke iza zatvorenih vrata kako je stranačko Predsjedništvo zaključilo da HDZ pozdravlja i podržava dosadašnji doprinos gospodina Dragana Čovića u razvoju pozitivnih procesa u BiH.

I pored nedvosmislene podrške vrha Stranke, novinarima na pres-konferenciji, kojoj nije prisustvovao gospodin Čović, nije bilo jasno da li će hrvatski član državnog Predsjedništva podnijeti ostavku na tu funkciju.

Novinare je interesovalo i da li će kadrovi HDZ-a, poput onog što su nedavno bili uradili predstavnici SDS-a i PDP-a, napustiti organe vlasti, u slučaju da visoki predstavnik smijeni člana državnog Predsjedništva, Dragana Čovića.
Predstavnici HDZ-a kažu kako smatraju da nema razloga za smjenu i da se žele ponašati u duhu i skladu sa Ustavom.

Član Predsjedništva HDZ-a, Niko Lozančić, rekao je kako bi sada mnogima u BiH odgovaralo otvaranje neke nove krize, naglasivši da HDZ neće ništa učiniti da doprinese stvaranju bilo kakve krize.

U vezi sa navodima iz optužnice protiv gospodina Čovića, Predsjedništvo HDZ-a je saopštilo i kako se na rad najviših državnih institucija ne može uticati navodima koji nisu ispitani i dokazani pred sudom.

Posebno odbacuju prejudiciranje krivice kao – kako se navodi – sračunatog pritiska na nosioce najviših funkcija u državnim institucijama.

XS
SM
MD
LG