Linkovi

Sutra se obilježava druga godišnjica američke invazije na Irak


Američki ministra odbrane Donald Rumsfeld je pohvalio, kako je kazao veoma značajne promjene u Iraku u posljednje dvije godine. Sutra se obilježava druga godišnjica američke invazije na Irak. Ministar odbrane je uposlenicima Pentagona danas kazao da Iračani grade budućnost koja će štititi njihove slobode. On je također kazao da će se američke i koalicione snage u Iraku postepeno smanjivati, ali da će snažnije prisustvo biti tokom ključnih izbornih perioda kasnije u ovoj godini. Kako bi obilježili drugu godišnjicu početka rata u Iraku, prosvjednici planiraju anti ratne demonstracije u New Yorku i još nekolicini američkih gradova.

U međuvremenu politički lideri Šiita i Kurda i Iraku saopćavaju da nova vlada ne može biti formirana u sljedećih nekoliko sedmica, dok se maratonski pregovori nastavljaju. Nova skupština je formirana u srijedu, premda nije došlo do formiranja nove vlade jer se politički lideri Šiita i Kurda nisu mogli dogovoriti o nekoliko ključnih pitanja.

Iz Iraka i vijest da je švedski državljanin iračkog porijekla u Iraku pušten na slobodu. Minas Al Yosuifi je u zatočeništvu držan od januara mjeseca, te švedski zvaničnici nisu željeli komentirati o tome da li je za njega plaćena otkupnina.

XS
SM
MD
LG