Linkovi

Upotrebe steroida u američkom profesionalnom sportu


Na raspravu o raširenosti upotrebe steroida u američkom profesionalnom sportu koja je juče održana pred Zastupničkim Domom američkog Kongresa pozvani su neki od najpopularnijih i najboljih bivših i sadašnjih takmičara u vrhunskom sportu. Situacija u kojoj su se našli bivala je na trenutke neprijatna po njih, ali su svi do jednog ipak rekli ključnu stvar. Steroidi i sport - ne idu zajedno.

Petorica bejzbol zvijezda, od kojih trojica i danas drže rekorde u broju osvojenih poena, složno su osudila steroide kao problem koji zaista postoji u njihovom sportu, ali su ipak negirali da je upotreba steroida toliko raširena koliko se misli.
Jedan od legendarnih igrača, Mark McGwire, prvi je odgovarao na pitanja kongresnih zastupnika, ali nije htio da govori o imenima onih koji su koristili steroide. Na pitanje zašto se uzdržava od komentara i da li je sam nekad uzimao steroide on je odgovorio:

Ja ovdje nisam došao da raspravljam o prošlosti nego da sada pozitivno razmotrimo tu temu.

Rasprava je trajala gotovo 11 sati, govorili su kasnije i treneri i sportski funkcioneri, ali je posebnu pažnju zastupnika i prisutne publike privuklo priznanje jednog od bivših igrača, Joe-a Conseca, koji je priznao da je ranije u svojoj karijeri uzimao steroide da bi postizao bolji efekat u igri. Neki drugi poput Sammy Sosa-e i Rafaela Palmeira tvrdili su da nisu.

Steroidi su u američkom sportu naročito bili rašireni osamdesetih i devedesetih godina, ali su oni tada, premda se znalo da mogu biti štetni po zdravlje sportista, ipak bili legalno prodavano sredstvo za jačanje sportske forme. Zabrana upotrebe steroida uslijedila je tek nedavno.

XS
SM
MD
LG