Linkovi

Prvo zasjedanje novoizabrane prelazne skupštine desilo se na godišnjicu napada na Halabju


275 poslanika prve demokratski izabrane nacionalne skupštine Iraka sastali su se prije neki dan na zasjedanju u Bagdadu. Njih je izabralo preko osam miliona Iračana koji su izašli na izbore krajem januara. Prema riječima Ghazi al-Yawera, privremenog predsjednika Iraka, ”ti izbori su pokazali i dokazali da Iračani zaslužuju da se za njih kaže da su pokazali hrabrost i visoku odgovornost. Ti izbori učinili su da nas i drugi poštuju.“

Prvo zasjedanje novoizabrane prelazne skupštine desilo se na godišnjicu napada na Halabju. Naime, 1988. godine režimske snage Saddama Husseina napale su taj kurdski grad hemijskim oružjem, ubivši više od 5 hiljada osoba. Fuad Masoum, kurdski poslanik, rekao je da je ”okupljanje poslanika nacionalne skupštine veliki dan u povijesti Iraka, koji se podudara sa bolnim sjećanjima koja imaju višestruka značenja.“ Međutim, istakao je gospodin Masoum, u ovom slučaju ”Iračani slave inauguraciju skupštine nakon pada Saddamovog režima.”

Prvo zasjedanje otvoreno je čitanjem dijelova Kurana, a zatim je uslijedilo svečano davanje zakletve koje je predvodio Medhat al-Mahmoud, irački ministar pravde.

Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush je pozravio početak rada iračke nacionalne skupštine:

”Želim čestitati Iračanima na ovom činu. Uvijek smo govorili da je to proces. Po mom mišljenju to je vrlo značajan trenutak.“

Prelazna skupština Iraka trebala bi da do 15. avgusta ove godine usvoji nacrt novog ustava. Iračani će ponovo na birališta izaći 3 mjeseca kasnije i glasati o usvajanju ustava. U decembru će glasati i za stalnu vladu.

”Zanimljivo je gledati proces pregovaranja u kojem ljudi nastoje iznaći pozicije u skladu sa stajalištima koja imaju o pitanjima relevantnim za budućnost Iraka. To je blagotvoran proces i biće ostvaren na transparentan način” - takođe je istakao gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG