Linkovi

Medjunarodni predstavnici uvjeravaju zvaničnike RS u neophodnost reforme policije i odbrane


Predstavnici Evropske komisije i ambasada Holandije i Velike Britanije te koopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u BiH, Rafi Gregorijan danas su u Banjaluci,tokom više sastanaka, pokušali uvjeriti zvaničnike Republike Srpske u neophodnost reforme policijskih snaga i sistema odbrane,uoči sutrašnjeg zasijedanja Narodne Skupštine koja će se baviti ovim pitanjima.

Bosna i Hercegovina je vrlo blizu početka pregovora o stabilizacij i pridruživanju a na tom putu stoje još reforma policije i saradnja sa Haškim tribunalom. Izavio je ovo danas u Banjaluci, u ime Luksemburga koji predsjedava Evropskom Unijom, ambasador Holandije u BiH, Rob Bošer nakon sastanaka sa zvaničnicima Republike Srpske, predvodeći delegaciju u kojoj su bili i šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz te zamjenik šefa misije Velike Britanije, Kejt Najt-Sends.

Nešto kasnije, predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića, predsjednika parlamenta,Dušana Stojičića i predstavnike vodećih političkih stranaka u Republici Srpskoj na značaj reforme odbrane na putu ka evroatlanskim integracijama upozorio je kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u BiH, Rafi Gregorijan. On je potvrdio da je dobio uvjeravanje čelnika ovog entiteta da su raspoloženi za nastavak rada u ovoj Komisiji ali i da su zabrinuti za rasplet ovog procesa kao i zakonskog rješavanja pitanja nekadašnje vojne imovine.

Takođe smo razovarali o mogućnosti da neka od budućih komandi bude locirana na teritoriji Republike Srpske, naglasio je Gregorijan. On nije želio da saopšti da li čelnici ovog entiteta i dalje insistiraju na opstanku entitetskih vojski ali je predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić u tom pogledu bio izričit.

»Smatramo da ova reforma ne može za rezultat imati ukidanje Ministarstva odbrane Republike Srpske i Generalštaba Vojske Republike Srpske, u ovoj fazi.«

O ovom pitanju će se raspravljati i na sutrašnjoj, posebnoj sjednici Narodne Skupštine na kojoj se očekuje zauzimanje konačnog stava zvaničnika Republike Srpske o reformi odbrane a zasijedanju će prisustvovati i Rafi Gregorijan te ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović.


XS
SM
MD
LG