Linkovi

Okončanje nasilja je prvi i najvažniji palestinski interes


Naoružani Palestinac otvorio je vatru na izraelsku vojnu ispostavu u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali. Dva pogranična policajca su ranjena tom prilikom. U samoubilačkom bombaškom napadu početkom ovoga mjeseca ispred jednog noćnog kluba u Tel Avivu ubijena su četiri Izraelca, a više desetina je ranjeno. Na taj se način pokušava narušiti prekid vatre koji su dogovorili izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

“Okončanje nasilja je prvi i najvažniji palestinski interes. Palestinci ne mogu graditi temelje države bez zakona i reda” - istakao je gospodin Abbas. Sa takvom ocjenom slaže se i američki predsjednik George W. Bush i ističe: Sjedinjene države će pomoći palestinskoj vladi da izgradi takve službe sigurnosti kakve su potrebne sadašnjem miru i budućoj državi, efikasne snage sigurnosti, odgovorne civilnoj kontroli i predane borbi protiv terora i sprovođenju zakona.

Po riječima američkog predsjednika, arapske zemlje moraju okončati huškanja u svojim medijima i spriječiti javno i privatno finansirnje terorizma, obustaviti podršku za obučavanje ekstremista i uspostaviti normalne odnose sa Izraelom.

Izrael zauzvrat mora uraditi svoj dio posla.

Izrarel mora obustaviti sve aktivnosti oko naseljavnja, pomoći Palestincima da grade naprednu ekonomiju i osigurati da nova palestinska država zaista bude sposobna da opstane i na području Zapadne obale, rekao je predsjednik Bush.

Samo je jedan način da se okonča tiranija, opasnost, nasilje i beznađe i da se ispune očekivanja svih ljudi u tom regionu - dvije demokratske države, Izrael i Palestina, jedna pored druge u miru i sigurnosti” - naglasio je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG