Linkovi

Bićemo uz afganistanski narod...


Američka državna tajnica Condoleeza Rice je pozvala Pakistan da nastavi put na demokratskoj stazi koji će ga dovesti do slobodnih i pravednih izbora 2007. Ona je također pohvalila predsjednika te zemlje, Perveza Musharafa, zbog njegove hrabrosti u ratu protiv terorizma i naporima na promoviranju stabilnosti u susjednom Afganistanu. Ona je tu izjavu dala danas u Islamabadu, nakon kratke posjete Kabulu gdje se sastala s predsjednikom Hamidom Karzaiem.

Danas smo razgovarali o napretku kojeg je Afganistan postigao uz pomoć Sjedinjenih država, osobito gospođe Rice, jer je ona tamo bila od prvog dana oslobođenja Afganistana pa sve do danas, svakodnevno prateći napredak Afganistana. Mi smo joj zahvalni za svu njenu podršku i posvećenost našoj zemlji, i sigurni smo da će vidjeti da će Afgansitan postati još bolji u danima, mjesecima i godinama koje dolaze, rekao je gospodin Karazi.

Bićemo uz afganistanski narod dok prolazi kroz narednu fazu svog demokratskog razvoja, i parlamentarne izbore koji će se održati ove jeseni. Radujemo se nastavku pomoći u obnovi Afganistana. Mi imamo dugoročnu predanost ovoj zemlji. Na težak smo način naučili šta znači ne imati dugoročnu predanost. Nakon odlaska sovjetskih snaga, mislim da je jasno da nismo ostali predani, i predsjedniku sam rekla da je na mnoge načine 11. septembar bio zajednička tragedija i za afganistanski i američki narod. Stoga se radujemo boljoj, demokratskoj budućnosti za Afghanistan i još mnogim godinama afganistansko-američkog prijateljstva, rekla je gospođa Rice u Kabulu.


XS
SM
MD
LG