Linkovi

Uspješna implantacija odsječenih ruku


U nesreći na poslu, jedan radnik u Sjedinjenim Državama je izgubio obje ruke. Međutim čudo mikrohirurgije je omogućilo hirurzima da mu prišiju ruke.

49-godišnji Arsenio Matias je mislio da će umrijeti kada su obje njegove ruke ostale u mašini za kojom je radio. On se prisjeća kako je pogledao i vidio da mu je mašina otkinula ruke.

- Vidio sam ruku na podu i rekao: ode mi život.

Gospodin Matias je nakon ove devastirajuće povrede ovdje prebačen helikopterom. Kada su ga doveli, bio je u kritičnom stanju, kaže hirurg Alexander Dagum. Tada je mobilizirano 50 medicinskih stručnjaka, od kojih je svaki imao da ponudi svoju specijalnost. Oni su ruke držali u hladnom i pacijenta živog zbog komplicirane i riskantne procedure koja je trajala 11 sati. Obje ruke su prišivene u isto vrijeme.

Koristili smo se veoma tankim šavovima i hirurškim koncem kojeg jedva da možete vidjeti bez mikroskopa, kako bi spojili ove veoma male sudove, male arterije i vene, kaže doktor Dagum.

Tu međutim još uvijek postoji rizik od infekcije i ugrušaka krvi. Matiasu predstoje mjeseci terapije i rehabilitacije, i još jedna manja operacija. Ali ljekari se nadaju da će vratiti barem 50% od pokreta u svakoj ruci.

Veliko je zadovoljstvo kada ponovno prišijete neki dio, jer uzmete nešto što je zapravo bilo mrtvo i onda ga odjednom oživite, kaže doktor Alexander Dagum.


XS
SM
MD
LG