Linkovi

Libanska militantna grupa Hezbollah bi mogla postati dio glavne libanske političke struje


Predsjednik Bush je rekao da bi libanska militantna grupa Hezbollah mogla postati dio glavne libanske političke struje usprkos njenim prošlim vezana s terorizmom. On je međutim rekao da se Hezbollah prvo mora razoružati, i onda podržati srednje-istočni mirovni proces. Predsjednik je tu izjavu dao danas u Bijeloj kući gdje se sastao s jordanskim kraljem Abdulahom, s kojim je razgovarao o čitavom nizu pitanja, među kojima je i srednjeistočni mirovni proces. Dvjema zemaljama se pridružila i Evropska unija i Saudijska arabija u vršenju intenzivnog diplomatskog pritiska s ciljem primoravanja Sirije da se povuče iz Libana.

Nešto ranije, sirijski obavještajni agenti u Bejrutu počeli su sa evakuacijom svoje komande u glavnom gradu Libana - dan nakon masovnih prosvjeda kojima je zahtijevano okončanje sirijskog vojnog prisustva u toj zemlji. U isto vrijeme je nekoliko hiljada pro-sirijskih prosvjednika danas marširalo prema američkoj ambasadi u Bejrutu.

Prosvjednici, koji optužuju Washington da se miješa u libanske poslove, su zaustavljeni barikadama koje je postavila policija kod američkog kompleksa. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je danas nenajavljeno posjetio Damask da bi razgovarao sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Razgovori su se, kako se navodi, fokusirali na sirijsko povlačenje. Bijela kuća je rane znakove sirijskog povlačenja nazvala pozitivnim koracima, ponavljajući zahtjeve za potpunim sirijskim povlačenjem prije libanskih izbora u maju.

XS
SM
MD
LG