Linkovi

Senator, Chuck Hagel: Amerika treba ostati uključena u pitanja Balkana


Utjecajni američki senator Chuck Hagel kaže da danas svijet živi u jednom tranzicijskom, i definirajućem trenutku, koji se ponavlja tek svakih 50 godina. Kako bi najbolje odgovorio na nove izazove, svijet mora reagirati zajedno, kaže senator Hagel, inače član senatskog odbora za vanjske poslove. On je danas govorio na Odjelu Univerziteta Johns Hopkins za medjunarodne studije. Prilog Ivane Kuhar:

Senator iz savezne države Nebraska, Chuck Hagel, kaže da će današnji odgovori na izazove imati utjecaja na živote velikog broja iz generacija koje dolaze.

C. HAGEL: Zajedničke prijetnje terorizmom, proliferacijom oružja za masovno uništenje, siromaštvom, bolestima i očajanjem. Ove prijetnje nisu specifične za Sjedinjene Države, niti je njihov cilj Amerika, ili Evropa; one su prijetnje za cijeli svijet, za cijelih 6 i pol milijardi ljudi na zemlji. Nakon drugoga svjetskog rata, lideri svijeta su shvatili da zajedničke prijetnje zahtijevaju i zajednički odgovor, jer je interes zajednički. To je potrebno i danas, naglašuje Senator Hagel.

VOA: Govoreći o sadašnjosti kao o vremenu koje pruža šansu, senator Hagel kaže da su rješenja mogućna ukoliko se svijet zajedno pozabavi izazovima koji stoje pred njim:

C. HAGEL: Ako zbilja možemo to učiniti, to će zahtijevati, kao što je to bio slučaj i nakon 2. svjetskog rata, kristalno jasno shvatanje da, bez obzira koliko je velika ili moćna ili bogata jedna država, ona sama to ne može obaviti.

VOA: Senator Hagel kaže da je Evropa uspješno odgovorila na neke od izazova s kojima se sučelila. Medjutim, sada je Evropi potrebno da rješava nove probleme, kao što je visoka stopa nezaposlenosti, pretjerane radne beneficije, kao i opadanje populacije u zapadnim zemljama kontinenta. Senator Hagel takodjer naglašava da bi Sjedinjene Države svakako trebale biti uključene u region Balkana:

C. HAGEL: Region Balkana je pao nisko na listi prioriteta u svijetu, a nije više ni u fokusu medija, ali to ni na koji način ne bi smjelo izmijeniti američke prioritete u tom dijelu svijeta. To je područje i dalje nestabilno, i dalje opasno; mi smo i dalje diplomatski i vojno uključeni, kao što i treba.

VOA: Senator Hagel je pohvalio evropske zemlje zato što su preuzele dosta odgovornosti na Balkanu na sebe; to medjutim, naglasio je Chuck Hagel, ne smije Amerikancima dati izgovor da se isključe iz pitanja Balkana.

XS
SM
MD
LG