Linkovi

Paddy Ashdown u Banjaluci ponovo podsjeća na rok za reformu policije


Preostale su još dvije do tri sedmice za razgovore o reformi policijskih snaga i tu odluku trebaju donijeti predstavnici Narodne Skupštine Republike Srpske i kantona u Federaciji BiH a ako dogovor ne bude postignut u tom roku razgovori više neće biti nastavljeni a time će Bosni i Hercegovini biti zatvorena vrata Evropske Unije.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci visoki predstavnik Paddy Ashdown nakon sastanaka sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem i predstavnicima skupštinskog odbora za pitanje odbrane.

On je, takođe, istakao da, ukoliko vjerujemo u decentralizovanu državu, centrala buduće policije ne bi trebala biti u Sarajevu ali da je to stvar dogovora predstavnika domaćih vlasti.

Osvrćući se na pisanje britanske štampe da se haški optuženik Gojko Janković krio u Rusiji Ashdown je istakao da su to veoma ozbiljni navodi te da očekuje da ruske vlasti preduzmu odgovarajuće mjere u tom pravcu.

Visoki predstavnik nije želio da odgovori da li će smijeniti člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića protiv koga je podignuta krivična prijava ali je poručio da sve osobe koje predstavljaju državnu vlast treba da se odreknu vršenja izvršnih funkcija te da, kako je rekao, stvari pred sudom raščiste kao privatni građani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je bilo intenzivno uključeno u ostvarivanje kontakta sa Dragom Nikolićem, koji se pred Haškim tribunalom tereti za ratne zločine u Srebrenici 1995.godine. Saopšteno je ovo danas iz kabineta ministra Darka Matijaševića uz potvrdu da je Nikolić upoznat o njegovim pravima te da je Vlada spremna da pruži garancije za njegovo puštanje na slobodu do početka suđenja. Nikolić bi trebao otputovati u Hag u četvrtak.

XS
SM
MD
LG