Linkovi

Iran se nesmije domaći nukelarnog oružja


Prema izvještaju kojeg je za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju uradio zvaničnik upravnog odbora agencije, Pierre Goldschmidt iranska vlada je dozvolila inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju da posjete nekoliko nuklearnih objekata.

Gospodin Goldchmidt je, međutim, istakao da Iran nije ponudio nove informacije za nekoliko neriješenih pitanja i da je odbio zahtjeve inspektora agencije da posjete određene lokacije u vojnom kompleksu Parchin.

Iran je, rekao je gospodin Goldschmidt, jasno dao do znanja da je nastavio sa izgradnjom reaktora za tešku vodu koji se može iskoristiti za proizvodnju plutonijuma potrebnog za izradu oružja.

Jackie Sanders, šef američke delegacije na nedavno održanom sastanku Upravnog odbora agencije, rekla je da “izvještaj gospodina Goldschmidtha predočava listu zapanjujućih iranskih pokušaja da sakrije, sa pravog puta skrene i odloži rad inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju.“

Gospođa Sanders je takođe istakla da ”da je Iran pokazao spremnost da cinično manipuliše pravilima o prodaji nuklearne tehnologije i materijala u nastojanjima da dođe do atomskog oružja.“

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekla je gospođa Sanders, po statutu agencije ima obavezu da predloži Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uvođenje mogućih sankcija prema Iranu. U saopštenju upućenom agenciji Britanija, Francuska i Njemačka izrazile su, kako je navedeno, ozbiljnu zabrinutost zbog ponašanja iranske vlade.

Zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Adam Ereli je rekao da Iran slijedi poznatu šemu: Iran nastavlja sa izbjegavanjem ispunjavanje obaveza i blokiranjem aktivnosti međunarodne zajednice i time samo povećava vlastitu izoliraniost. Poruka koja se može uputiti Iranu je jasna - takvo ponašanje neće dati rezultate. Izolacija nije ni u interesu Irana, i sigurno nije ni interesu međunarodne zajednice.

Postoji sve veća saglasnosnot i jedinstvo u opredjeljenju da ćemo zajednički raditi da to spriječimo nastojanja Irana da se pod izgovorom da razvija program mirnodopskog korištenja nuklearne energije domogne nuklernog naoružanja. Takva nastojanja Irana su ono što je neprihvatljivo” - takođe je rekao glasnogovornik State Departmenta.

XS
SM
MD
LG