Linkovi

Američki Kongres traži od EU da Hezbollah stavi na listu terorističkih organizacija


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je jučer Rezoluciju kojom od EU traži da libansku militantnu grupu Hezbollah doda na listu terorističkih organizacija.

Zastupnici su glasali u omjeru 380 naprema 3 u korist rezolucije, koja od EU traži da Hezbollah prepozna kao ”prijetnju medjunarodnoj sigurnosti“.

Hezbollah je podržavao samoubilačke napade na Izrael i okrivljen je za bombaški napad na kasarne američkih marinaca u Bejrutu 1983. godine, u kojem je poginuo 241 američki vojnik.

Glavni predlagač Rezolucije je republikanski zastupnik Jim Saxton koji je upitao: ”kako bilo ko, Evropljanin ili Amerikanac, može zanijekati jednostavnu činjenicu da je ideologija Hezbollaha zasnovana na idealima radikalnog islama, i da je glavna svrha organizacije ubijanje nevinih ljudi?“.

U Libanu, na Hezbollah se gleda kao na legitimnu i popularnu političku snagu, partiju koja upravlja školama i klinikama. Njihovi članovi su izabrani u parlament Libana.

Neki u Evropi kažu da bilo kakva promjena politike u pogledu Hezbollaha može uticati na politički balans u Libanu u ovo osjetljivo vrijeme kada jača domaći i medjunarodni pritisak na Siriju da povuče svoje vojne snage i obavještajne agente iz Libana.

Iz Bijele kuće su negirali pisanje New York Timesa prošle sedmice da Sjedinjene države ublažavaju svoje stavove prema Hezbollahu. Oni, takodjer, kažu da su fokusirani na sirijsko povlačenje i poštene izbore u Libanu sugerirajući da uloga Hezbollaha u zemlji ternutno nije predmet zabrinutost.

David Satterfield iz State departmenta je nedavno pred senatskim komitetom rekao da Hezbollah može ojačati svoju političku poziciju u poštenim izborima u Libanu, mada, kako je naglasio, privlačnost te grupe bi mogla nestajati nakon što zemlja uspostavi jednu efikasnu vladu.

Iz Bijele kuće, glasnogovornik Scott McClellan je jučer rekao da glasači na Srednjem istoku pokazuju tendenciju da biraju lidere koji će biti posvećeni unapredjenju njihove životne sredine, sigurnosti i prosperiteta, radije nego teroriste.

XS
SM
MD
LG