Linkovi

Damien Hirst ponovo izlaže u New Yorku


Kontroverzni i najpoznatiji britanski živi skulptor, Damien Hirst, ponovo je u New Yorku gdje je otvorio novu izložbu. Ovaj put, medjutim, izložio je foto-realističke slike, bazirane na fotografijama iz novina i magazina.

Gužva koja je vladala pred galerijom Gagosian na Manhattanu više je asocirala na otvaranje novog kluba nego na otvaranje umjetničke izložbe. Od kontroverznog umjetnika poput Hirsta, publika je očekivala nešto još šokantnije od trodimenzionalnih mrtvih životinja u formalinu, čime je prvi put šokirao njujoršku publiku prije nekoliko godina. Najveći šok predstavljala je, medjutim, činjenica da se ovaj umjetnik okrenuo tradicionalnom slikanju u maniru foto realizma, pokazavši da je i u tom mediju istinski majstor.

”Ovdje je svega nekoliko tema... i znate, ja zaista volim fotografije koje vas u isto vrijeme uhvate i drže, ali i odbijaju od sebe, teme koje u isto vrijeme i kažu nešto i negiraju to isto, kao što je ono što sam uradio sa slikom jednog fudbalskog huligana. Slika hoće da kaže da vi ne znate da li je on žrtva ili prekršilac... Volim, kako bi se to reklo, volim konfuziju.“

Uz informaciju da je jedna od njegovih čuvenih ranijih instalacija - ajkula u staklenom akvariju - upravo prodata za gotovo 13 i po miliona dolara, još samo informacija da je ova nova izložba pod nazivom: Istina koja izmiče, otvorena do 23. aprila.


XS
SM
MD
LG