Linkovi

Gojko Janković, optužen za zločine u Foči, stigao u Hag


U Tribunalu je danas potvrdjeno da je Gojko Janković stigao u Hag i da je smješten u pritvor Suda. Podsjeća se ovom prilikom na činjenicu da je optužnica protiv Jankovića podignuta još 1996. godine, a tereti ga za zločine počinjene u Foči.

Posljednji od optuženih koji su se predali Haškom sudu ima iza sebe hašku optužnicu koja je u njemu prepoznala jednog od ključnih para-militarnih vodja u Foči, umiješanog u napade srpske vojne policije i paramilitaraca aprila 1992. godine, za bjekte u gradu i okolnim naseljima. Tada su uhapšeni brojni Fočaci, ne-Srbi. Tokom hapšenja, naglašavaju haški tužitelji, brojni civili su ubijeni, drugi pretučeni, a bila su česta i seksualna zlostavljanja.

Bošnjačke žene, djeca i starci su zatvarani, a brojne žene tada su bile izložene ponižavanjima, batinama, seksualnim zlostavljanjima, uključujući i slovanja.

Često su žene zatvarane u kuće i apartmane koji su za srpske para-militarce služili kao javne kuće - tako i haška optužnica tereti Gojka Jankovića za zatočavanja Bošnjakinja, koje je bilo praćeno seksualnim zlostavljanjem.


XS
SM
MD
LG