Linkovi

Autorativne vladavine nemaju budućnost


Krajem januara ove godine uprkos brojnim teorističkim napadima osam miliona Iračana iskorisilo je pravo da glasaju. Mnogi od njih su tada po prvi put glasali i to će ponovo uraditi kasnije ove godine kada će se izjasniti o novom ustavu. Teroristi doživljavaju neuspjeh i na drugim mjestima.

Predsjednik George W. Bush je istakao da su “mnoge vlade postale svjesne opasnosti” i dodao: Pakistanske snage su prošle godine uhvatile više od stotinu ekstremista širom zemlje uključujući tu i operativce koji su kovali zavjeru za izvršenje napada protiv Sjedinjenih država. Njemačke vlasti uhapsile su ekstremiste koji su planirli napade protiv Sjedinjenih država i koalicionih snaga u Iraku. Filipinske nove anti-teorističke snage pomogle su u hvatanju više od desetine osumnjičenih terorista. Poljska u Iraku predvodi multi-nacionalnu diviziju čiji pripadnici dolaze iz petnaest zemalja. Vojnici iz dvadeset i tri zemlje dali su svoje živote u borbi protiv terorista i pobunjenika u Afganistanu i Iraku.

Sjedinjene države, rekao je predsjednik Bush su predane pružanju pomoći da se promijeni stanje koje pogoduje porastu ekstremizma i terora, posebno na širem Srednjem istoku.

”Dio tog regiona bio je generacijama uhvaćen u kolo tiranije, očajanja i radikalizma. Kada diktatura kontroliše politički život zemlje odgovorna opozicija se ne može razviti, a disidentstvo se razvija potajno i u pravcu ekstremizma. Da bi skrenuli pažnju sa svojih socijlnih i ekonomskih neuspjeha dikatori krive druge zemlje i druge narode i podstiču mržnju koja vodi nasilju.

Status qvo koji se zasniva na despotizmu i ljutnji ne može se ignorisati, ne može mu se popuštati, takođe je istakao gospodin Bush. “Do sada bi trebalo biti jasno da autoritativna vladavina nema budućnosti.

XS
SM
MD
LG