Linkovi

Novi film Penelope Cruz


U većem dijelu svijeta Penelope Cruz je poznata kao vrhunska glumica - sa ulogama u remek djelima poput filmova Sve o mojoj majci i Otvori oči, ovdje u Americi ona je i dalje samo ženska s kojom je Tom Cruise bio u vezi nakon Nicole Kidman. Njen svaki novi film, medjutim, pokazuje njen raskošni španski talenat.

Kritičari ironijom nazivaju činjenicu da bi njenu slavu u Hollywoodu mogao učvrstiti relativno niskobudžetni, uvezeni italijanski film: Non ti muove, odnosno, Miruj! čija je američka premijera u petak održana u Los Angelesu.

Scenario je pravljen po romanu, a u romanu dva glavna lika stalno jedno drugom govore: Miruj! Scenarista je to ostavio i u filmu, 3 - 4 puta, i kad to čujete u filmu razumjećete značenje jer će neko da umre, neko će da ostavi nekoga, dakle radi se o strahu od gubitka, od gubitka nekoga koga volite, kaže Penelope Cruise.

Glumica dodaje da je svjesna da ovaj film neće lako biti prodati u Americi, pogotovo sa titlovanim prevodom bogatog dijaloga, u jednoj tragičnoj priči o dvoje ljudi na ivici očaja. Uz Penelope Cruz, glavnu ulogu u filmu tumači i italijanska i evropska zvijezda Sergio Castellitto. Inače, za ulogu u ovom filmu, glumica je već dobila takozvanog italijanskog Oscara, nagradu David, odliv u zlatu Donatellijeve skulpture, a nominovana je i za Evropsku Filmsku Nagradu.

Od časa kad sam u ruke uzela scenario - vidjela sam da je to čista istina, istina o životu. Teško je naći takav materijal koji te toliko inspirira i koji hoćeš da podijeliš sa drugima. I osjećala sam se isto dok sam ga snimala i dok sam zajedno sa ljudima u svim tim zemljama u Evropi gledala film, kaže Penelope Cruise.

XS
SM
MD
LG