Linkovi

BiH ostvarila napredak na putu integriranja u EU


Bosna i Hercegovina je postigla značajan napredak u ispunjavanju prioriteta iz Studije izvodljivosti, ali su potpuna saradnja s Haškim tribunalom i reforma policije od suštinske važnosti za otpočinjanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ocijenjeno je na 5. sastanku Konsultativnog radnog tijela EU-BiH održanom u Sarajevu.

Konstatiran značajan napredak u reformi carinskog i poreznog sistema, djelotvorne javne uprave, u oblasti ljudskih prava, upravljanja pitanjima azila i migracij, budžetske praksu, te efikasnom sudstvu i radu Direkcije za evropske integracije.

Ured Visokog predstavnika pozdravio je danas izvještaj Venecijanske komisije u kojem se ističe potreba za smanjenje ovlaštenja Visokog Predstavnika, i potreba za povećanje ovlaštenja države BiH. Kako se naglašava u izvještaju, korištenje ovlasti visokog predstavnika je bilo neophodno da bi glomazni ustavni sistem funkcionirao, ali će biti primjereno u dogledno vrijeme izvršiti promjene ovih ovlasti u kontekstu ustavne racionalizacije. Pozdravljam ovaj aspekt zaključka Izvještaja, koji ćemo mi u OHR-u sada ozbiljno razmotriti", kazao je Ashdown.

"Naredni sastanak CTF-a će biti sredinom maja u Sarajevu, kada bi se moglo očekivati da BiH dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

XS
SM
MD
LG