Linkovi

EU - Hrvatska: Odgodjeni početak pregovora može promjeniti samo puna suradnja sa Hagom


Ambasadori članica EU na posjednjem sastanku u Briselu nisu postigli saglasnost o početku pregovora sa Hrvatskom - odluka je uslijedila nakon pisma glavne tužiteljice Tribunala, Carle del Ponte, evropskom predjsejdništvu, u kojem ona saradnju Zagreba sa Hagom ocjenjuje kao nedovoljnu.

Članice unije, na osnovu toga, izjasnile su se ili složile sa zaključkom da treba odgoditi početak pregovora, planiran za 17. mart. Medjutim, neki od političkih posmatrača u Briselu navode mogućnostda bi evevntualni novi dokazi angažovanja hrvatskih vlasti na hvatanju odbjeglog generala Ante Gotovine mogli u posljednjem trenutku promijeniti tok stvari u korist zvaničnog Zagreba.

Za sada, medjutim, ni Evropska komisija ne očekuje pregovore.

Kristina Nagy: Puna saradnja sa tribunalom u Hagu je uslov za početak pregovra, kao što je naglasio Evropski savjet u decembru prošle godine. Komisija je nekoliko puta naglasila da naš stav baziramo, uglavnom na mišljenju Haškog suda, ali mi prikupljanmo i informacije iz drugih izvora. Tako da je mišljenje Komisije u ovom trenutku da je teško započeti pregovore ako ne bi bilo pozitivnog mišljenja Tribunala o punoj saradnji Hrvatske sa Sudom".

Još nije jasno da li će biti novih kontakata luksemburškog predsjedništva sa Carlom del Ponte prije ministarskog skupa, zakazanog za narednu srijedu.

U savkom slučaju, očekuje se da će se ambaradori članica Unije još jednom sastati neposredno pred ministarski susret. Biće to još jedna, posljednja, prilika za potvrdu već izrečenog ili otvaranje vtrata Hrvatskoj da započne finalne pregovore o pridruženju EU.

Što se tiče državne zajednice Srbije i Crne Gore, najavljemn je stav ministara kojim se pozdravljaju posljednje predaje optuženih Hagu i poziva zvanični Beograd da nastavi sa tim procesom, sve do posljednjeg od odoptuženih koji se nalaze na njihovoj teritoriji.


XS
SM
MD
LG